Relatie

De chemie van de liefde: hoe werkt verliefdheid?

Deze Valentijnsdag ontrafelt professor Jan Hindrik Ravesloot wat er gebeurt in je brein tijdens verliefdheid en daarna. Want helpt Moeder Natuur de liefde in het begin een handje mee, naarmate de jaren vorderen, niet meer.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Iedereen die wel eens verliefd is geweest weet: het voelt fantastisch. Dat komt door allerlei chemische processen in je brein, licht professor Jan Hindrik Ravesloot toe. Hij is hoogleraar Fysiologie (Amsterdam UMC) en expert op het gebied van de chemie van de liefde:  ‘Als je verliefd bent, komen de hersenen in een heel prettige toestand terecht: er worden stoten van dopamine –  de boodschapper van plezier die het beloningscentrum in ons brein prikkelt – vrijgegeven en je voelt je euforisch.’ Waarom worden we verliefd? Professor Ravesloot: ‘De evolutie moedigt verliefd worden aan, want dat kan leiden tot seks en voortplanting.’ Dit verliefde gevoel kan gemiddeld drie maanden tot drie jaar duren. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige geluksvogels blijven op de roze wolk.  ‘Bij ongeveer een op de twintig stellen houdt de verliefdheid aan. Dit hangt wellicht van je hersenchemie af. Als je van nature veel dopamine in je hersenen aanmaakt, sta je sneller in vuur en vlam,’ legt Ravesloot uit.

Zonder chemie
Mocht jij wat minder goed in de passiestofjes zitten, dan is er goed nieuws: de evolutie heeft nog een foefje ontwikkeld om mensen aan elkaar te binden. Ravesloot: ‘Voor het in leven houden en grootbrengen van ons kroost, is het handig als de ouders bij elkaar blijven. Daarom geeft ons brein oxytocine af – een hormoon dat een vertrouwensband schept en dus voor verbinding vormt.’ Maar helaas, ook dit heeft een houdbaarheid en instinctief raken we uitgekeken op onze partner. ‘We leven langer dan ooit tevoren. Menselijke lijven zijn niet gebouwd om zo lang bij elkaar te blijven. Tot ongeveer zeshonderd jaar geleden, werden mensen zo’n 45 jaar oud. De periode na verliefdheid was daardoor maximaal vijftien jaar en daar is ons brein op ingesteld.’ Daarna moeten we onze liefdesmotor zonder chemische hulpmiddeltjes draaiende houden. En dat kan zeker, zegt professor Ravesloot: ‘Mensen zijn gecompliceerde wezens en nooit slaven van stofjes. Een liefdesrelatie is veel meer dan hormonen en neurotransmitters. Bij een gezonde relatie speelt meer mee, zoals emotionele verbondenheid, intimiteit, vriendschap, respect en commitment.’

Hóe je die liefdesmotor draaiende houdt? Lees hier en hier het geheim.

Wil je nog meer weten over de liefde? Volg ons dan op Instagram of Facebook

Beeld: Bigstock

Author

Write A Comment