Relatie

Verliefd op een ander? Doe er je voordeel mee

Ineens weet je het: je bent verliefd. Smoorverliefd. Maar niet op je partner. Zorgwekkend? Nee hoor, zegt de bekende psychotherapeut Mira Kirshenbaum. Heel menselijk juist. En als je het goed aanpakt, kunnen die gevoelens voor een ander je relatie juist redden.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Al zijn wetenschappers het niet eens over de exacte cijfers – uit verschillende onderzoeken komen verschillende percentages naar voren en mensen zijn geneigd te liegen over overspel – er wordt aangenomen dat zo’n 40% van de mannen en 30% van de vrouwen hun partner ooit heeft bedrogen. Hoeveel mensen verliefd worden op een ander, daarover zijn geen aantallen bekend. Maar dat het er veel zijn, staat vast, aangezien verschillende onderzoekers stellen dat je er bijna niet aan ontkomt.

Onvervulde behoefte
Een daarvan is Mira Kirshenbaum. Zij is al meer dan veertig jaar psychotherapeut en heeft meerdere boeken op haar naam staan, waaronder ‘Verliefd op een ander’.  Dit kan iedereen overkomen, stelt zij. En dit maakt je nog geen slecht persoon. Waarom gebeurt het? Een verklaring is dat je een onvervulde behoefte in je leven hebt.  ‘De meeste mensen nemen genoegen met een huwelijk dat niet fantastisch is, maar goed genoeg, omdat ze in die relatie vinden wat ze nodig hebben. Mensen worden pas verliefd op een ander als er aan een heel belangrijke behoefte in hun leven niet meer wordt voldaan,’ legt Kirshenbaum uit. Dan zoek je de vervulling ervan – bijvoorbeeld affectie, humor, erkenning, aandacht – buiten de deur.

Red je relatie
Die verliefdheid hoeft niet de doodsteek van je relatie te betekenen. Het kan ook een goede zaak en zelfs een redding zijn omdat de boel eens flink wordt wakker geschud. Vaak weet je wel dat er íets mist, maar wat precies, je kan er de vinger niet op leggen. Door die verliefdheid wordt duidelijk wat er niet klopt. Bijvoorbeeld dat je je niet gezien voelt of respect mist. Maar dit gemis wordt volgens Kirshenbaum niet altijd veroorzaakt door iets wat ontbreekt ín de relatie. Het kan ook aan een ander aspect van je leven liggen. Als je bijvoorbeeld ontevreden bent met je carrière die is gestagneerd en je voelt je niet gewaardeerd en erkend, kan je bij een ander die waardering zoeken. Wanneer je verliefd wordt, stel jezelf dan ook de vraag: wat trekt me precies aan in de ander? Wees eerlijk naar jezelf: ontbreekt dit in mijn relatie of in mijn leven? Onderzoek dan manieren om deze behoefte te vervullen, zonder dat je een stiekeme, slopende affaire hoeft aan te gaan, adviseert Kirshenbaum.

Wil je nog meer weten over de liefde? Volg ons dan op Instagram of Facebook

Beeld: Bigstock

Author

Write A Comment