Relatie

Val je altijd op iemand met bindingsangst?

Je kan - zonder dat je het door hebt - je eigen relatie behoorlijk ondermijnen. Herken daarom de relatiesaboteurs. Deze keer: zo overwin je verlatings- en bindingsangst.
Pinterest LinkedIn Tumblr

In tegenstelling tot wat veel Hollywoodfilms ons willen doen geloven: een relatie onderhouden gaat niet vanzelf. Sterker nog: een relatie verprutsen gaat een stuk makkelijker dan samen gelukkig oud worden. Want bepaalde denk- en gedragspatronen kunnen een gezonde relatie flink in de weg staan. Zoals angst voor intimiteit. Hannah Cuppen werkt als therapeut en trainer en heeft zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst, beide uitingsvormen van angst voor intimiteit. Hierover heeft ze het boek Liefdesbang geschreven. Volgens haar zijn we allemaal een béétje bang voor de liefde. Wanneer je je openstelt voor een intieme relatie en echte verbinding aangaat, kun je afgewezen of verlaten worden. Dat vinden veel mensen eng en daarom gaan zij het uit de weg.

Partnerhoppen
Mensen met bindingsangst en mensen met verlatingsangst trekken elkaar aan als twee polen van een magneet, zegt Cuppen: ‘Dit voelt namelijk voor beide partijen als een veilige relatie, want dan ontstaat geen werkelijke verbinding en kan je dus ook niet echt gekwetst worden.’ Mensen met verlatingsangst lopen niet zelf weg voor een langdurige relatie, maar zoeken ‘toevalligerwijs’ partners uit die dat wel doen. Ze richten zich op de ander en zo houden ze hun eigen diepe en emotionele gevoelens op afstand. Mensen met bindingsangst zijn emotionele weglopers. Het aangaan van verbinding ervaren ze als een enorm gevoel van verantwoordelijkheid. Dat vinden ze eng en daarom nemen ze afstand. Zo zorgen ze ervoor dat ze zelf niet gekwetst worden door een ander voor te zijn. Datingapps helpen hieraan mee. ‘Deze zijn natuurlijk ideaal om relaties te vermijden. Als je gevoelig bent voor bindingsangst, bieden deze escape-mogelijkheden. Je kan heel makkelijk van partner naar partner hoppen,’ aldus Cuppen.

Afstand nemen
Waar komt onze angst vandaan? De manier waarop we zijn opgevoed speelt een rol, stelt Cuppen:  ‘Wanneer je ouders er niet voor je waren als kind, wanneer ze zelf een groot verdriet te verwerken hadden bijvoorbeeld, of als ze onvoorspelbaar reageerden, kan dit een voedingsbodem voor verlatingsangst zijn. Bindingsangst kan ontwikkeld worden als ouders heel verstikkend zijn, of als ze veeleisend en kritisch waren.’ Oud verdriet en oud zeer kunnen er dan voor zorgen dat je afstand houdt in relaties. Wanneer je je laat leiden door je angst, kan de liefde door je vingers glippen

Advies
Als jouw relatie gesaboteerd wordt door je angst voor verbinding, moet je deze angst onderzoeken. Stap een is bewust worden van je patronen. Daarna zal je deze zelf moeten doorbreken. Therapeut Hannah Cuppen: ‘Je zal een keuze moeten maken: wil je contact maken of jezelf isoleren?’ Wanneer bindingsangst een rol speelt: sta een moment stil bij wat je nodig hebt van een ander. Erken aan jezelf dat je de ander nodig hebt en hoe mooi het zou zijn als je dat de ander ook laat weten. Als je weg wil vluchten, voel wat er in je lijf gebeurt. Door wie voel ik me werkelijk verstikt? Als je last hebt van verlatingsangst: sta stil bij je gevoelens als de ander je niet geeft wat je wilt of nodig geeft. Laat je gevoelens er zijn zoals ze zich aandienen. Alleen door de verbinding met jezelf, kun je echt contact maken met de ander en jezelf openstellen voor de liefde. Maar als jij en je partner een setje van bindings- en verlatingsangst zijn, is het onvoldoende als alleen jij je patronen doorbreekt: ook je partner zal met zichzelf aan de slag moeten en zijn angsten onder ogen moeten komen. Het begint bij jezelf en dan wordt vanzelf duidelijk of de partner mee verandert of niet.  

Wil je nog meer weten over de liefde? Volg ons dan op Instagram of Facebook

Beeld: Pexels

Author

Write A Comment