Relatie

Micro-Cheating: ontrouw of onschuldig?

Kleine acties die onbelangrijk lijken, kunnen betekenen dat je niet all-in bent in je relatie. Zoals stiekem appen met een collega of vertellen aan die knappe vreemdeling dat je relatiestatus nog onduidelijk is terwijl je al acht jaar samenwoont. Ben je dan echt ontrouw?
Pinterest LinkedIn Tumblr

Scenario 1: Je bent op een feestje, hebt een aangename conversatie met een knapperd die vraagt of je in een relatie ziet en jij ontwijkt de vraag. Scenario 2: Het nummer van Alexander die je hebt ontmoet tijdens een conferentie sla je op in je telefoon onder ‘Lotte Werk’. Scenario 3: Je reageert geregeld onder de Instagramposts van je ex-scharrels en vertelt dit niet aan je partner. Scenario 4: Je mailt een collega een dubbelzinnig bericht. Zit jij in een relatie en is een – of meerdere – van deze scenario’s herkenbaar? Dan heb jij je schuldig gemaakt aan micro-cheaten.

Deze term is geïntroduceerd door de populaire website Thoughtcatalog en vervolgens gedefinieerd door de Australische psycholoog en relatiecoach Melanie Schilling in een interview met The Huffington Post: micro-cheaten is een reeks schijnbaar kleine acties die aangeven dat iemand emotioneel of fysiek gefocust is op iemand buiten zijn of haar relatie. Kenmerk van micro-cheating is dat het stiekem gebeurt. Vorig jaar ging een interview met diezelfde Schilling op The Daily Mail viral ging en tadaa: het nieuwste relationele buzzword was geboren. Waarop talloze online artikelen verschenen waarin micro-cheating als sausje over allerlei handelingen werd gegoten: van je Tinder-account aanhouden tot je collega een complimentje geven.

Over de grens
Micro-cheaten bevindt zich op de dunne scheidslijn tussen trouw en ontrouw. Lekker vaag dus. Want die lijn bevindt zich op verschillende plekken, voor verschillende mensen, in verschillende relaties. Waar de één een hartje op Instagram al te ver vindt gaan, trekt de ander pas de grens als haar geliefde een tatoeage laat zetten van de naam van een andere vrouw. En weer een ander denkt: ‘Waar maken we ons druk om? Geen seks, niets aan de hand.’ Waar ligt de grens tussen micro-cheaten en cheaten voor de meeste mensen? In Scandinavië sloegen Victoria Milan, een website voor buitenechtelijke affaires, en datingwebsite NextLove de handen ineen en hielden een enquête waarin bijna 7000 mensen hun mening gaven. Het resultaat: tien soorten micro-cheating en het percentage mensen dat dit als cheating ziet: 

10. Contact opnemen met een ex-op sociale media 24%
9. Een oude social media post liken van iemand 37%
8. Herhaaldelijk een social media profiel van iemand bezoeken 41%
7. Liegen over je relationele status op social media 54%
6. Een actief dating profiel houden 58%
5. Een ex contacteren en dit verbergen 62%
4. Een diepe emotionele connectie met iemand anders hebben 68%
3. Iemand opslaan onder een fake naam onder je contacten 75%
2. Iemand sexten 83%
1. Een naaktfoto van jezelf sturen naar iemand 88%

Waar ligt voor jou de grens? Wat zie jij als onschuldig geflirt en wat als overspelig gedrag?

Nog meer weten over de liefde? Volg ons dan op Instagram of Facebook.

Dit artikel stond eerder, in een andere vorm, in tijdschrift VIVA.

Author

Write A Comment