Relatie

Coronaquarantaine als ultieme relatietest

We brengen ineens veel meer tijd door met onze dierbaren. Volgens onderzoek zal dit leiden tot verbroken relaties én een baby boom over negen maanden.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Of je nu binnenblijft omdat je mogelijk bent blootgesteld aan het coronavirus of omdat je hebt gekozen voor zelfisolatie: we brengen ineens veel meer tijd door met onze dierbaren. Voeg de stress toe van het uitbreken van een mogelijk levensbedreigende ziekte en dan kan het thuisfront een snelkookpan van emoties worden. ‘Enge tijden kunnen mensen samen of uit elkaar te drijven’, vertelt Pepper Schwartz, een professor in de psychologie van Universiteit van Washington, aan online magazine Quartz. Aan de ene kant kunnen partners elkaar extra gaan waarderen omdat ze iemand hebben om de grimmige toekomst mee aan te gaan. Aan de andere kant kunnen deze angstige tijden ook onoverkomelijke verschillen aan de oppervlakte brengen. Of je komt tot het besef dat de persoon waarmee je een relatie hebt, je niet door dik en dun steunt. ‘Dramatische tijden zijn een katalysator voor sterke emoties,’ zegt Schwartz.

Baby boom
Psychologen verwachten dat de coronaquarantaine tot twee mogelijke uitkomsten leidt: een boost in geboortecijfers én echtscheidingen. Onderzoek suggereert namelijk dat wanneer mensen gedwongen worden om samen thuis te blijven – bijvoorbeeld tijdens natuurrampen – er negen maanden later meer baby’s worden geboren. Zo was er na de black out in New York City in 1965 een baby boom. Evenals na het orkaanseizoen in Florida in 2004.  Hoewel de relatie tussen ramp en geboortecijfer verre van definitief is bewezen, is het natuurlijk wel logisch dat sommige koppels negen maanden na hun – gedeeltelijke – opsluiting zonder afleiding, een nieuw familielid krijgen.

Piek in echtscheidingen
Maar gedurende langere tijd met elkaar opgescheept zitten kan in plaats van gezinsuitbreiding ook tot een break-up leiden. Dit wordt weerspiegelt in echtscheidingsaanvragen: in januari is daarin een stijging laten cijfers van het CBS zien. Want tijdens vakantie en feestdagen breng je meer tijd samen door, zit je meer op elkaars lip dan anders en dit pakt niet altijd even goed uit. Ook nu in deze coronatijden zullen ergerissen en opgekropte problemen sneller aan de oppervlakte komen. Want tijdens het thuiswerken samen hoor je al die oeverloze gesprekken die je partner voert met z’n collega’s. En waarom typt hij nou zo hard? Dan zijn er vast nog de nodige discussies over de vraag of het echt nodig was om naar de supermarkt te gaan om twaalf rollen extra wc-papier en een winkelwagen vol bonen te hamsteren, jullie zijn toch geen aso’s? Bij nader inzien, toch handig: nu kan jij al dat pleepapier en die blikken bonen gebruiken om een muur om je luidruchtige partner te bouwen.

Happy end
Voor Toon en Marjon liep de quarantaine in elk geval goed af. Ze waren vijf maanden samen toen ze vorige maand voor het eerst samen op vakantie gingen. Deze liep uit op elf dagen quarantaine in een huisje in Finland. Want ze zaten samen met een vrouw die besmet was met het coronavirus in een busje. Het verplichte samenzijn pakte goed uit. ‘De mooiste kanten van elkaar werden nog meer belicht, dat heb je als je zo dicht bij elkaar zit,’ zegt een stralende Toon. Het interview zie je hier.

Wat verwacht jij van de toekomst: een piek in echtscheidingen of een zee aan baby’s over negen maanden?

Bron: Quartz

Wil je nog meer weten over de liefde? Volg ons dan op Instagram of Facebook.

Beeld:  Elly FairytalePexels

Author

Write A Comment